Gravírozás lézerrel


Valószínűleg minden gyerek kísérletezett már vele, hogy a nap fényét egy kézi nagyítóval kis pontba fókuszálja, és így gyújtson meg egy darab papírt. Innen már csak egy lépés a lézeres anyagmegmunkálás.

A nap fénye, vagy valamilyen mesterséges fényforrás fénye nagyon sokféle hullámhosszúságú rezgést tartalmaz, és ezek nincsenek, nem is lehetnek azonos fázisban, továbbá a terjedési irányuk is különböző. A lézerforrás fényét azonban egy gyűjtőlencse segítségével nagyon kis pontba lehet fókuszálni, és az azonos hullámhosszúságú, azonos fázisú rezgések erősítik egymást. A gyújtópontban hatalmas energia koncentrálódik, ami már nem gyerekjáték.

Az R+C Zrt. kínálatában Nd:YAG és CO2 lézerforrással szerelt berendezések szerepelnek. Ezek alapjaiban különböznek egymástól, de általánosságban mindkettő kiválóan alkalmas ipari anyagmegmunkálásra és jelölésre. Lézerforrástól függően eltérő anyagokra és területekre alkalmazható.

Nd:YAG lézer

A név a neodímium ionokkal dúsított, ittrium–alumínium gránátkőre utal, ami egy kristály, és a vele épített lézerek értelemszerűen a szilárdtest lézerek közé tartoznak. A hosszabbik hullámhosszúságú változata az 1064 nm (ami közel tizede a CO2 lézerének), tehát a látható fénytartományhoz közel eső IR (infravörös) sugárzású. A rövidebbik hullámhosszúságú változat a 355 nm, ami a látható fénytartományhoz közel eső UV (ultraviola) sugárzású.

A YAG lézerek felhasználhatóak fémek jelölésére, lakkok eltávolítására, bizonyos műanyagok jelölésére, szilikon gumik gravírozására.

CO2 lézer

A CO2 lézer a gázlézerek csoportjába tartozik. A gerjesztés nagyfrekvenciás elektromágneses térrel történik. A hullámhossza 10.600 nm, ami távoli infravörös sugárzást jelent. A teljesítmény 10 W –tól indul, a felső határ gyártótól és géptípustól függően 120 – 300 W, de rendelésre nagyobb teljesítményű gépek is elérhetőek. A CO2 lézercsövek viszonylag kis méretűek, és kevesebb energiát fogyasztanak mint a YAG lézerek, tehát jobb a hatásfokuk. Különösen igaz ez a léghűtéses modellekre, hiszen ott a hűtésre fordított energia nagyon csekély.

CO2 lézerrel - teljesítménytől és gépkialakítástól függően - a papír gravírozásától a fémek vágásáig szinte „minden” anyag megmunkálható.