Tippek a gyorsan száradó bélyegzőfestékek használatához


  • A gyorsan száradó alkohol tartalmú festékek nem csak a bélyegzett felületről, hanem a bélyegzőpárnából is rövid idő alatt elpárolognak. A száradási időt befolyásoló tényezők: - a bélyegzett felület - a festék típusa - a levegő páratartalma
  • Az alkoholos festékek önfestékező bélyegzőkben többnyire nem használhatók, hiszen az alkohol bántja a párna anyagot, sőt bizonyos idő elteltével a bélyegző anyagát is. Kivételt képeznek az SF-PA és a # 191 típusú festékek. Ezekben az esetekben is filcbetétes cserepárnát kell a bélyegzőbe tenni és gumi szöveglemezt fölragasztani.
  • A gyorsan száradó festékeket hagyományos filcbetétes párnáról hordjuk föl gumilemezes kézibélyegzővel.
  • A párna frissen tartására javasolt az oldó-, tisztítószer használata. Az oldó-, tisztítószert sohasem szabad a festékhez önteni, mindig a párnában frissítsük a festéket! Bizonyos számú bélyegzést követően, ha érezhetően szárad a festék a párnából, kenjünk a párnára kevés oldószert. Ne használjunk sok oldószert, mert a festék színe kifakul! A frissítést végezzük 2-3-szor festékkel, majd oldó-, tisztítószerrel. Javasolt a párnát használaton kívül műanyag zacskóban lezárva tárolni.
  • A bélyegzők élettartama meghosszabbítható és a lenyomat jó minősége is megtartható a bélyegző rendszeres tisztításával. Használja a „NOREX spray alkohol” elnevezésű terméket. A tisztító folyadékot a bélyegzőlemezre kell fújni, állni hagyni néhány percig, majd néhányszor bélyegezni vele és letörölni szívó papírkendővel.

Vastagított számokkal jelöljük az elsődlegesen használandó festék típus számát.
A táblázat javaslatokat tartalmaz, bizonyos esetekben próbabélyegzés szükséges.

Nyomtatható változat