Gépkialakítások az R+C-nél


Cégünk kínálatában két, egymástól eltérő kialakítású géprendszer, és azok kombinációja található meg. A rendszerek munkaterületben és sebességben különböznek egymástól. Mindegyik rendszer elérhető CO2 és YAG lézerrel is.

Síkágyas kialakítás

Ebben az esetben a munkaterület felett elhaladó hídon mozog a lézersugarat a munkadarab felületére fókuszáló lencse. Így gyakorlatilag a munkafelület bármely X – Y koordinátája elérhető. A rendszer használható vektoros üzemmódban, körvonal követésére, és raszteres üzemmódban soronkénti megmunkálásra is.

A rendszer előnye a nagy munkafelület. 30 x 40 cm –től akár 2 x 3 m –es asztalokat is ki lehet alakítani.

1 m méretig általában a lézerforrás fix helyre van építve, és a párhuzamos nyalábját a hídra és a fókuszlencsét tartalmazó „fókuszkocsira” épített tükrökkel továbbítják a fókuszlencsére. Ennek a rendszernek az előnye a viszonylag kis tömegű fókuszkocsi, ami lehetővé teszi a nagy gyorsulások és sebességek elérését, végső soron a gyors megmunkálást. Az ilyen kialakítás hátránya a sok tükör tökéletes beállításának nehézsége, és az ebből következő pontatlanságok. Ha a lézersugár nem tökéletesen merőlegesen érkezik a fókuszlencsére, az méretproblémákat és ferde falú vágást okoz. Nagyobb méretek esetén szükséges egy sugárnyaláb tágító beépítése is a különböző távolságokban észlelhető teljesítmény különbség és a fókuszpontban mérhető sugárátmérő jelentős változásainak kompenzálására.

Az általában 1 m –nél nagyobb munkafelületű gépeknél maga a lézerforrás van a hídon mozgó kocsira építve. Ilyenkor a munkafelület minden pozíciójában azonos lesz a teljesítmény, a foltátmérő és a sugarat is könnyű a fókuszlencsére merőlegesre állítani. Ennek a kialakításnak a nagy tömegű kocsi a hátránya, hiszen jóval erősebb mechanikát, komoly, jellemzően lineáris mozgató motorokat kell alkalmazni. Főként több száz W teljesítményű vágógépeknél terjedt el ez a kialakítás. Általában nagyon kis sebességgel raszteres megmunkálásra is képesek az ilyen gépek.

Mozgó tükrös kialakítás

A rendszert, a tükröket mozgató galvanometrikus motorok után - galvófejes rendszernek is szokták nevezni. Ez a kialakítás fix helyre szerelt lézerforrást tartalmaz melynek nyalábját két, egymásra merőleges forgáspontú tükör téríti el. A sugarat egy nagy fókusztávolságú lencse fókuszálja a munkaterületre. Mivel az eltérített sugár egy fix pontból indul, viszont a munkaasztal sík, ezért változó fókusztávolságú, úgynevezett aszférikus fókuszlencsét kell alkalmazni.

A galvófejes rendszerek 30 x 30 mm –től 180 x 180 mm –ig terjedő, meglehetősen kis munkaterülettel rendelkeznek. Azonban itt csak a nagyon kis tömegű sugár eltérítő tükröket kell mozgatni, így hihetetlen nagy gyorsulások és sebességek érhetőek el. A síkágyas rendszernél, - hasonló munkafelületre vetítve is, - jóval nagyobb megmunkálási sebesség érhető el, feltéve ha a lézer teljesítménye nem kisebb a szükségesnél.

Galvófejes rendszerek esetén is létezik nagy, akár két méteres munkaterület, de ilyenkor a fókuszált sugár átmérője meglehetősen nagy, ami kisebb energia koncentrációt és jóval szerényebb rajzolati minőséget eredményez. Ezért az ekkora munkaterületű kialakításokat vékony anyagok nagyon nagy sebességű vágására használják (pl.: ruhaanyag szabászat)