Megállító a tábla?

Mi az a megállítótábla?

kretas megallito tabla belteri ketoldalas

Még régen szendvicsembernek reklámozták az új üzleteket, mára ezt a szerepkört a megállítótáblák vették át.
De hogy mégis mi is az a megállítótábla?

A válasz már magában a nevében is benne van, célja, hogy a járókelők figyelmét felhívva, megállítsa, végső soron az üzletbe irányítsa őket. Ezen célok elérését rendkívül hatékonyan teszi, hiszen minden megállítótábla kétoldalas, így mindkét irányból olvasható az épp aktuális hirdetésünk.

Miért fontos a megállítótábla?

Egyrészt kiváló hírvivője üzletünknek (attól távolabb is elhelyezhető), épp aktuális ajánlatunknak, másrészt stílusos módja a célközönségünk figyelmének megragadására, s ezzel együtt üzletünkbe vonzásának.

Milyen megállítótáblák közül választhatunk?

Egyrészt vannak kül- és beltériek, amelyek között annyi a különbség, hogy a kültéri táblák speciális felületkezelésüknek köszönhetően ellenállóbbak az időjárási viszontagságoknak. Ezek többnyire alumínium keretűek, vízállóságukról a nyomtatott plakát felett elhelyezett műanyag fólia gondoskodik. A kültéri megállítótáblák ellenállnak a szélnek is, köszönhetően a nehezített talapzata miatt (ez lehet víztartályos vagy súlyozott).

fakeretes kretas megallitotabla kulteri

Keretét tekintve választhatunk fém vagy a klasszikus fa közül.
Dönthetünk krétatábla mellett is, amelyre mi magunk vihetjük fel a megjeleníteni kívánt tartalmat. Hátránya, hogy esős időben számolnunk kell azzal, hogy lemosódik, viszont napos időben kétségtelenül ez a legalkalmasabb megállítótábla. Nem beszélve arról, hogy kiírásunknak csak kreativitásunk szab határt. Különösen, ha több színt és több krétafilc típust használunk, amivel még egyedibbé tehetjük megjelenésünket. A krétafilces táblák mellett szól az is, hogy a gyakori információ változásokat is gyorsan korrigálhatjuk.

Milyen méretben érhetőek el a megállítótáblák?

Választhatunk A1, A2, B1, B2 közül, ez mindig az üzlet profiljától függ, mit szeretnénk megjeleníteni (például plakátként több terméket, aktuális akciót vagy csak a napi menüt).

Szükséges-e számomra a megállítótábla?

Mindenképpen, hiszen ez is a reklám egyik formája, ráadásul könnyen kezelhető, kihelyezhető, figyelemfelhívó (frappáns kreatívval), amely becsalogatja az üzletbe a járókelőket. Manapság már minden üzlet használja a helyiség előtt a kültéri változatot, míg az üzletben a beltéri változatot.

Hová helyezzük el a megállítótáblát?

Kültéri megállítótáblák esetében az üzletünk főbejárata mellé célszerű kihelyezni, attól pár méterre, hogy minél szembe tűnőbb legyen a járókelők számára. Vegyük figyelembe, hogy a járda a gyalogosoké, így semmiképpen ne tegyük a táblát a járda közepére, továbbá ügyeljünk rá, hogy ne akadályozzuk a tömeg haladását. A megállítótábla mindig a nyitvatartási idő kezdetétől egészen annak végéig van kihelyezve.

Engedélyköteles-e a megállítótábla kihelyezése az üzletem elé?

kulteri fa megallito tabla filccel irhato feher

Fontos tisztázni az esetleges jogi következmények és bírságok elkerülése érdekében, hogy az üzletünk előtti rész közterületnek minősül-e, így ez esetben érdemes felkeresni az adott önkormányzatot és megérdeklődni, hogy kell-e közterület-használati engedélyt kérni, avagy kell-e járdahasználati díjat fizetni az önkormányzat felé. Ahány város, annyi szokás. Egyes településeken szigorúbb szabályok vannak érvényben az egységes városkép megőrzése végett.

Főút mellé kihelyezés esetében is meg kell kérdezni a helyi önkormányzatot, hogy milyen szabályok vonatkoznak a közterületen történő reklámozásra.
Ha üzletünk történelmi városrészben, műemléki övezetben helyezkedik el, akkor speciális szabályozás vonatkozik a reklámeszközök el-, illetve kihelyezésére egyaránt.
Az önkormányzatok túlnyomó többsége az 1 m2 alatti megállítótáblákat engedély nélkül engedélyezi, de a biztonság kedvéért mindig keressük fel az adott önkormányzatot állásfoglalásért ezen ügyben.